Haber

Adalet Bakanı Tunç: Yeni anayasa istiyoruz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “ Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu’nun düzenlediği ‘Yeni Anayasa Genel Değerlendirme Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, mevcut anayasayı ‘protez anayasa’ya benzeterek, “1982 Anayasamızı, 1980 darbesinden sonra yapılmış 1982 model otomobile benzetiyoruz” dedi. ve bu dönemde bu eski arabada ihtiyaçlarımız doğrultusunda birçok kesim değişikliği yapıldı.” “Biz başardık” dedi.

Sivil bir anayasa yapılması konusunda siyasi görüşü ne olursa olsun herkesin hemfikir olduğunu belirten Tunç, şöyle konuştu:

19 SEFERDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI: Halen yürürlükte olan 1982 Anayasası’nın yerine sivil ve demokratik bir anayasanın hazırlanması son derece elzemdir. Gazi Meclisimiz bu anayasayı defalarca değiştirdi. Son 21 yılda en değerli reformlar, en demokratik değişimler milletvekillerimizin TBMM’ye kabulü ve aziz milletimizin onayıyla gerçekleşti. Bugüne kadar 177 maddeden oluşan anayasamızda 19 kez değişiklik yapıldı ve bu 19 değişiklikte 184 yere dokunuldu. Yani konu sayısından çok bir değişiklik yaşandı. Anayasanın bir yerinde 7 unsurun arka arkaya değiştiğini görüyoruz. Yani 7 unsurun birbiri ardına yürürlükten kaldırıldığını görüyoruz. Bu durum, metin açısından tekdüzeliğin bozulduğunu, bazılarına göre yamalı bohçaya dönüştüğünü, her zaman hak etmediğimiz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hak etmediği bir takım eleştirilere maruz kaldığımızı gösteriyor. Kimilerine göre ise ‘boşluklarla dolu bir Anayasa’yı hak etmiyor.

ÖĞRETİCİ RUH ELEMANLARDA ÇALIŞTI: Vesayet ruhu azaltılmaya çalışıldı ama tamamen silindiğini söylemek mümkün değil. Çünkü zaten anayasa hukukçularımız ve siyasetçilerimiz dahil herkes bu ruhun her alanda işlediğini dile getiriyor. 1982 Anayasamızı 1980 darbesinden sonra yapılan 1982 model bir otomobile benzetiyoruz ve bu dönemde bu eski otomobilde ihtiyaçlarımıza göre birçok modül değişikliği yaptık. Ancak bu yüzyılda, yeni modern çağda o modüllerle o araçla yolculuk yapmanın artık doğru olmadığını hep birlikte söylüyoruz.

HAK ARAMA YOLLARINI GENİŞLETTİK: Dolayısıyla bu anayasamız, o eski otomobilin üzerine yeni eklenen araçlarla adeta protez bir yapıya dönüştü. Son 21 yılda yaptığımız ve anayasamızdaki vesayet ruhunu azaltan düzenlemelere rağmen yeni bir anayasa istiyoruz. Son 21 yılda temel hak ve özgürlükleri ele alan, hak arama yollarını genişleten, kurumsal mekanizmalar oluşturan pek çok reform yaptık. Bunlar inkar edilemez düzenlemelerdir.” (HABER MERKEZİ)

bayramicajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu